Realizarea vaccinurilor antivirale: Calea catre imbunatatirea sanatatii
Jukka Levo
Product Area Manager, Industrial Measurements
Team lead of Liquid Measurements Product Area in Vaisala Industrial Measurements. Management of Liquid Measurements global market development, technology, offering and applications.
26 years of experience in liquid measurement global business.
19 Feb 2020
Vaccinarile sunt importante pentru sanatatea publica, prevenind raspandirea bolilor contagioase, periculoase sau chiar fatale precum poliomielita, varicela si tusea convulsiva. Refractometrele Vaisala se utilizeaza in procesele de productie a vaccinurilor antivirale. In acest moment ele sunt utilizate global in cursa de descoperire a unui tratament pentru coronavirus.
La nivel global circula mai multe tipuri de virusi persistenti, unii mai periculosi decat altii. Comunitatea medicala incearca continuu sa creeze vaccinuri preventive pentru ei si, conform Statista, piata globala a vaccinurilor se asteapta sa creasca cu aproximativ 60 miliarde USD anul aceasta, dubland astfel valoarea din 2014.
Pericolul curent de sanatate il reprezinta coronavirusul, boala COVID-19, care deja a revendicat un numar semnificativ de vieti la nivel global si care s-a raspandit rapid, ajungand la nivel de pandemie. Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemia de coronavirus (2019-nCoV) in top cinci urgente publice de sanatate internationale. Lista celorlalte patru este: 2018 Ebola, 2016 Zika, 2014 Polio si 2014 Ebola.
Un tratament eficient, precum un vaccin, este necesar cat mai curand pentru a stopa infectarea si mai multor oameni. La nivel global mai multe companii farmaceutice si agentii guvernamentale au inceput deja un parteneriat in dezvoltarea unui tratament pentru coronavirus.
Descoperirea unui tratament
Vaccinurile antivirale pot fi produse in mai multe moduri, in functie de tipul virusului si al bolii. Ele pot fi realizate din virusul complet inactivat sau doar slabit inainte de a fi injectate in corpul omenesc sau pot fi realizate utilizand doar o parte a virusului pentru a crea un raspuns imunitar.
Exista de asemenea diferente in procesele de dezvoltare si productie a vaccinurilor de sezon fata de cele unice. Refractometrele Vaisala sunt momentan potrivite pentru productia de vaccinuri de sezon impotriva virusilor similari corona, pesta porcina sau influenza.
Vaccinurile de sezon sunt produse din cresterea virusilor prin inocularea lor intr-un ou sau intr-o celula animala dintr-o cultura si apoi prin colectarea si purificarea prin ultracentrifugare a fluidului alantoic rezultat din aceste procese. Metoda continua de ultracentrifugare separa virusii in functie de rata de sedimentare si de densitatea sucrozei din proba. Centrifuga este mai intai incarcata cu straturi de sucroza de densitati diferite si gradienti intre 20% si 70% sucroza. Apoi rotorul este accelerat si, in functie de gradientul de densitate, sedimentarea se face radial catre peretele centrifugii. Ulterior se adauga proba lichida care contine particulele (virusii) si acestia sedimenteaza in diferite gradiente si adera acolo unde densitatea gradientului este egala cu densitatea particulei. Rotorul decelereaza si, pe masura ce decelereaza, se formeaza straturile verticale de sedimentare, continand acum si particulele solide (virusii) cu densitatea corespunzatoare.
Lichidul este descarcat si i se masoara on-line indicele de refractie cu ajutorul unui refractometru. Masuratoarea detecteaza fractia bogata de virus cu valoare de 30 – 45 Brix si directioneaza automat aceasta portiune spre containerul corect.
Mai multe informatii despre proces si despre utilizarea refractometrului sunt in descrise aici.